آشنایی با پیمانه ها و واحدهای اندازه گیری در آشپزی

به گزارش مجله وتورلد، آشنایی با مقیاس ها و پیمانه های اندازه گیری و تبدیل واحدها در شیرینی پزی بسیار مهم است. در اینجا با واحدهای اندازه گیری در آشپزی آشنا شوید.

آشنایی با پیمانه ها و واحدهای اندازه گیری در آشپزی

سرویس آشپزی - یکی از مهم ترین قسمت های آشپزی و به خصوص شیرینی پزی، توجه به اندازه گیری دقیق مواد اولیه می باشد. زیرا چنانچه اندازه مواد اولیه کم یا زیاد شود، در نتیجه نهایی اثرگذار خواهد بود.

اگر ترازوی دیجیتال مناسب در اختیار داشته باشید کار بسیار راحتی خواهید داشت اما اگر ترازو در دسترس نداشته باشید، باید تفاوت اندازه مواد مختلف بر اساس پیمانه را یاد بگیرید.

توجه داشته باشید با توجه به چگالی مواد و اندازه بلورهای آن ها، وزنشان متفاوت می شود؛ برای مثال وزن یک پیمانه آرد 125 گرم و وزن 1 پیمانه پودر قند؛ 200 گرم می باشد.

نکته مهم دیگر این که هرجا اسم پیمانه یا قاشق آمد، منظور پیمانه یا قاشق سر صاف است.

نکات مهم اندازه گیری مواد خشک و تر

  • در اندازه گیری آرد؛ نباید پیمانه را داخل ظرف یا پاکت آرد فرو ببرید. باید با یک قاشق پیمانه را پر کنید. همچنین نباید آرد را داخل پیمانه فشار دهید و یا اینکه به پیمانه ضربه بزنید تا آرد پایین برود زیرا در این صورت از مقدار بیشتری که در دستور پخت آمده استفاده خواهید کرد و برای مثال اگر قصد تهیه کیک دارید، کیک شما سنگین خواهد شد. وقتی پیمانه را با آرد پر کردید، با پشت یک چاقوی بزرگ، روی پیمانه بکشید تا آرد اضافه پایین بریزد. یک پیمانه آرد که به این روش پر شود معادل 125 گرم آرد خواهد بود.
  • در اندازه گیری شکر؛ درست برعکس آرد، باید پیمانه را داخل ظرف شکر فرو ببرید. به این صورت که پیمانه را داخل شکر برده و پر می کنید و بعد به همان روش قبلی، با پشت یک چاقوی بزرگ، سر پیمانه را صاف کنید. اندازه شکر برخلاف دیگر مواد اولیه در پخت کیک و شیرینی قابل تغییر است و به ذایقه شما بستگی دارد. اما به طور کلی مجاز به حذف شکر از یک رسپی نیستید زیرا بلورهای شکر، باعث تغییر شکل مواد دیگر می شوند و برای مثال؛ به دلیل وجود شکر، کره به حالت کرم رنگ و کشدار در می آید.
  • برای اندازه گیری بیکینگ پودر و جوش شیرین؛ باید پیمانه یا قاشق اندازه گیری را داخل ظرف برده و آن را پر کنید و بعد به همان روش گفته شده، سر قاشق را صاف کنید.
  • برای اندازه گیری پودر قند و پودر شکر؛ اندازه گیری این مواد نیز مانند آرد است و علاوه بر این، باید حتما پودر قند یا پودر شکر را قبل از استفاده الک کنید تا هیچ گلوله باز نشده ای داخل مایه کیک یا شیرینی شما باقی نماند.
  • برای اندازه گیری مایعات؛ باید به چشم ها و تجربه خود اطمینان کنید. بهتر است برای اندازه گیری مایعات، یک پیمانه مدرج داشته باشد و هر مایعی که داخل آن ریختید، ابتدا پارچ یا پیمانه مدرج را روی سطح صاف قرار دهید تا مایه از تکان خوردن بایستد و بعد به اندازه آن دقت کنید.

حالا به سراغ تبدیل واحدها می رویم اما قبل از آن با واحدها آشنا شوید. دراندازه گیری مواد اولیه ، با سه واحد سرو کارداریم:

  • پیمانه ها و قاشق ها
  • واحد های حجم
  • واحد های وزن

واحد های وزن Weight

  • یک تن برابر با 1000 کیلوگرم
  • یک کیلو گرم برابر با 1000 گرم
  • یک مثقال برابر با 4/7 گرم
  • یک پوند برابر با453/56 گرم
  • یک سیر برابر با 75 گرم
  • یک اونس برابر با 28/35 گرم

واحد های حجم Volume

  • هرگالن یا بشکه آمریکائی برابر با 3/78 لیتر
  • هرگالن یا بشکه انگلیسی برابر با 4/55 لیتر
  • هرلیتر برابر با 1000 سانتی متر مکعب است

نکته: واژه های سانتی متر مکعب cm3 ، میلی لیتر و سی سی cc معادل هم می باشند.

تبدیل واحد های مختلف اندازه گیری مواد اولیه آشپزی به یکدیگر

  • یک پیمانه آرد برابر با 100 گرم
  • یک پیمانه پودر قندبرابر با 125 گرم
  • یک پیمانه شکر : برابر با 150 گرم
  • یک پیمانه روغن مایع برابر با 150 گرم
  • یک پیمانه روغن جامد یا کره برابر با 150 گرم

تبدیل واحد وزن به واحد حجم

20 اونس (1 پاینت انگلیسی) اندکی بیشتر از نیم لیتر است. تقریبا 575 می لیتر انگلیسی معادل متریک

  • 1 اونس : 25 می لیتر
  • 2 اونس : 50 میلی لیتر
  • 3 اونس : 75 میلی لیتر
  • 4 اونس : 100 - 125 میلی لیتر
  • 5 اونس : 150 میلی لیتر
  • 6 اونس : 175 میلی لیتر
  • 7 اونس : 200 میلی لیتر
  • 8 اونس : 225 میلی لیتر
  • 9 اونس : 250 میلی لیتر
  • 2/1 پاینت یا 10 اونس : 275 - 300 میلی لیتر
  • 1 پاینت یا 20 اونس : 575 - 600 میلی لیتر
  • 35 اونس : 1000 میلی لیتر (1 لیتر)
  • یک لیتر برابر است با 1000 میلی لیتر , 100 سانتی لیتر و 10 دسی لیتر

میلی لیتر به پیمانه (میلی لیترcc = ml سی سی)

  • 100 میلی لیتر = 1/4 پیمانه

  • 200 میلی لیتر = 3/4 پیمانه

  • 250 میلی لیتر = 1 پیمانه

  • 300 میلی لیتر = 1و 1/4 پیمانه

  • 400 میلی لیتر = 1 و 1/2 پیمانه

  • 500 میلی لیتر = 2 پیمانه

  • 600 میلی لیتر = 2 و 1/4 پیمانه

  • 700 میلی لیتر = 2 و 3/4 پیمانه

  • 800 میلی لیتر = 3 پیمانه

میلی لیتر به لیتر

  • 250 میلی لیتر = 1/4 لیتر (یک چهارم)

  • 500 میلی لیتر = 1/2 لیتر (یک دوم)

  • 750 میلی لیتر = 3/4 لیتر (سه چهارم)

  • 1000 میلی لیتر = 1 لیتر

لیوان به گرم

  • یک لیوان آرد برابر است با 150 گرم

  • یک لیوان شکر برابر است با 230 گرم

  • یک لیوان کشمش برابر است با 180 گرم

  • یک لیوان پودر قند برابر است با 160 گرم

  • یک لیوان پودر نارگیل برابر است با 90 گرم

  • یک لیوان روغن مایع برابر است با 220 گرم

  • یک لیوان ماست برابر است با 200 گرم

قاشق غذاخوری به گرم

  • یک قاشق غذا خوری آرد برابر است با 10 گرم

  • یک قاشق غذا خوری شکر برابر است با 12 گرم

  • یک قاشق غذا خوری پودر قند برابر است با 10 گرم

  • یک قاشق غذاخوری نشاسته ذرت برابر است با 7 گرم

شیر پاستوریزه 120 میلی لیتر (سی سی) معادل نصف لیوان معمولی

پیمانه ها

  • یک پیمانه اندازه گیری:یک چهارم لیتر

  • یک پیمانه: 250 میلی لیتر

  • نصف پیمانه:125 میلی لیتر

  • یک سوم پیمانه: 80 میلی لیتر

  • یک قاشق غذاخوری:15 میلی لیتر

  • یک قاشق چایخوری:5 میلی لیتر

  • نصف قاشق چایخوری:2/5 میلی لیتر

  • یک چهارم قاشق چایخوری:1/5 میلی لیتر

اندازه گیری برخی مواد اولیه

  • 5 عدد تخم مرغ: یک پیمانه

  • یک قاشق غذا خوری روغن:20 گرم

  • یک پیمانه خامه نزده: 2 پیمانه خامه زده شده است.

  • یک ورق ژلاتین برابر یک قاشق چایخوری پودر ژلاتین است.

  • یک قاشق چایخوری پودر ژلاتین برابر 3 گرم است.

اندازه گیری مواد با قاشق غذاخوری

  • روغن:20 گرم

  • ماست:25 گرم

  • خامه:25 گرم

  • شکر:20 گرم

  • آرد سفید:15 تا 20 گرم

  • پودر کاکائو: 10 گرم

  • پودر نارگیل، بادام، گردو، فندق پودر شده:20 گرم

  • گردو یا بادام یا فندق خرد شده:15 گرم

  • عسل: 30 گرم

  • کره:20 گرم

  • خمیر مایه: 10 گرم

  • پودر قند: 15 گرم

  • آرد ذرت: 15 گرم

  • پودر ژلاتین:15 گرم

اندازه گیری کره به شرح زیر می باشد

  • یک لیوان کره = 225 گرم
  • نصف لیوان کره = 113 گرم = یک استیک
  • یک ق غ کره = 14.18 گرم
  • یک ق چ کره = 4.73 گرم

با توجه به اینکه شرایط آب و هوایی و رطوبت (برای موادی مثل آرد و شکر و نشاسته و ...) و همچنین میزان چربی مواد (مثل شیر و ماست و یا غلظت روغن) ارتفاع از سطح دریا (برای میزان پف کردن ییست و خمیرها)

میزان اسیدیتی (مثلا در میوه ها)

و مواد معدنی (در آب) در نتیجه نهایی پخت و پز شما بسیار موثر است؛ کیکی که شما بارها در منزل عالی درش آوردید، ممکن است منزل دوستتان، خراب شود. پس همیشه بیشتر به چشم های تان اعتماد کنید و با تجربه کار کنید تا با اندازه گیری.

  • 1 ق چ = 5 میلی لیتر / گرم
  • 1 ق غ = 15 میلی لیتر / گرم
  • 1 انس = 28.35 یا همون 30 میلی لیتر / گرم
  • 1 لیوان = 250 میلی لیتر
  • 1 پاوند = 450 میلی لیتر / گرم
  • 3 ق چ = 1 ق غ
  • نصف ق غ = یک و نیم ق چ = 7 گرم
  • 1 لیوان = 16 ق غ
  • یک چهارم لیوان = 4 ق غ
  • یک سوم لیوان = 5 ق غ + یک ق چ
  • یک لیتر = 4 لیوان
  • 1 ق غ پودر ژلاتین = 7 گرم = 4 ورقه 10 در 23 سانتی

تبدیل دمای فر به درجات مختلف:

  • Gas 1 = 140ºC = 275ºF
  • Gas 2 = 150ºC = 300ºF
  • Gas 3 = 160ºC = 325ºF
  • Gas 4 = 180ºC = 350ºF
  • Gas 5 = 190ºC = 375ºF
  • Gas 6 = 210ºC = 400ºF
  • Gas 7 = 220ºC = 425ºF
  • Gas 8 = 230ºC = 450ºF
  • Gas 9 = 240ºC = 475ºF

امیدواریم این نکات دقیق و کاربردی را مورد توجه قرار دهید و سعی کنید به مرور این اندازه گیری ها و تفاوت ها را به خاطر بسپارید تا هر بار وسط آشپزی و شیرینی پزی، احتیاج به مرور جزوه خود نداشته باشید.

منبع: setare.com
انتشار: 17 آبان 1399 بروزرسانی: 17 آبان 1399 گردآورنده: vetworld.ir شناسه مطلب: 1274

به "آشنایی با پیمانه ها و واحدهای اندازه گیری در آشپزی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با پیمانه ها و واحدهای اندازه گیری در آشپزی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید