6 فایده شگفت انگیز پیاده گردی برای جسم و فکر
به گزارش مجله وتورلد، فرقی ندارد اگر در حال حاضر اهل پیاده گردی باشید یا اینکه به تازگی تصمیم گرفته اید به سراغ آن بروید، در هر صورت ممکن است کنجکاو باشید که این ورزش چه فوایدی در پی دارد و چه تأثیری روی سلامت جسمی و روانی شما می گذارد. نکته مهمی که باید بدانید این است که پیاده گردی درست مانند هر نوع پیاده روی و گام برداشتن دیگری می تواند بسیار برای بدن مفید باشد و سلامت کلی شما را بهبود ببخشد.
بدون شک می دانید که ورزش و فعالیت بدنی تا چه میزان برای بدن مفید هستند. ورزش نه تنها سلامت کلی و تناسب اندام شما را بهبود می بخشد، بلکه کیفیت زندگی اتان را هم افزایش می دهد و منجر به داشتن عمری دراز و یک زندگی شاداب می گردد. پیاده روی هم یکی از ساده ترین و محبوب ترین ورزش هایی است که فواید بسکمک دارد و می تواند به کاهش وزن، کاهش استرس، افزایش انرژی و بهبود فرم، هماهنگی و تعادل بدن کمک کند.
پیاده روی شیوه های گوناگونی دارد که پیاده گردی یکی از آن ها به شمار می رود. این ورزش می تواند ماهیچه های سراسر بدن را به کار بگیرد و یک تمرین فکر آگاهی هم در نظر گرفته گردد. در این نوشته می خواهیم ببینیم پیاده گردی چیست و چه فوایدی دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا با پیاده گردی و فواید آن آشنا شوید و از همین امروز برای انجام این ورزش برنامه ریزی کنید.
پیاده گردی چیست؟
پیاده گردی، رهنوردی یا راهپیمایی، یک فعالیت سرگرمیی است و همان پیاده رویِ ساده ولی در طبیعت به شمار می رود. برخلاف یک پیاده روی معمولی که بیشتر برای رفت وآمد با پای پیاده انجام می گردد، پیاده گردی به معنای گام برداشتن برای لذت بردن از طبیعت است و یک ورزش در نظر گرفته می گردد. این ورزش یکی از محبوب ترین فعالیت های بیرون از خانه و در فضای باز به شمار میرود.
پیاده گردی به طور معمول شامل پیاده روی های درازمدت و گاهی شدید است که در جهتهای بیرون شهر، فضای باز، تپه ها، کوه ها یا حتی ارتفاعات انجام می گردد. با وجود این، گاهی هم می تواند شامل پیاده روی های معمولی و آسان تر در جهتهای شهری گردد. پیاده گردی تا حدی با طبیعت گردی فرق دارد، زیرا طبیعت گردی با پای پیاده معمولا چالش برانگیزتر است و شامل سفرهای درازمدت می گردد. جدا از این، طبیعت گردی ها گاهی اوقات چند روز یا چند هفته به دراز می کشند!
شما پیاده گردی را می توانید در هر جایی که تپه ها و جهتهای شیب دار دارد انجام دهید. از برترین نقاط ایران برای پیاده گردی و لذت بردن از ورزش در طبیعت می توان به کوه های تالش، کوه های سبلان، دماوند، علم کوه، زردکوه، منطقه ییلاقی سوباتان، البرز و سایر کوه ها و کویرهای ایران اشاره نمود.
6 فایده پیاده گردی
پیاده گردی چه تأثیراتی روی بدن می گذارد؟ پیاده گردی و گام برداشتن در ارتفاعات و جهتهای شیب دار در صورتی که با ایمنی کامل انجام گردد، می تواند به شیوه های گوناگونی روی سلامت شما تأثیر بگذارد. از تقویت ماهیچه های بدن گرفته تا بهبود سلامت روانی، این ورزش دارای فواید فراوانی است که در ادامه شش نمونه از مهم ترینِ آن ها را آورده ایم.
1. نیرو و توان پایین تنه و پشت شما را تقویت می نماید
پیاده گردی گونه ای از ورزش های هوازی به شمار می رود که فشار کمی به بدن وارد نموده و به ساخت ماهیچه ها و استخوان های قوی تر، به ویژه در پاها و کمر، کمک می نماید. اگر زمان زیادی را صرف پیاده گردی یا پیاده روی و گام برداشتن در سربالایی و ارتفاعات کنید، می توانید به طور قابل توجه ای نیرو و توده عضلانی پایین تنه و پشت بدن خود را افزایش دهید. بعلاوه در صورتی که روی جهتهای ناهموار گام بردارید، می توانید ماهیچه های مرکزی را هم درگیر کنید و پایداری کلی بدن را بهبود ببخشید.
افزون بر این، این نوع فعالیت بدنی به بهبود تعادل بدن و دامنه حرکتی شما هم کمک می نماید، زیرا جهتهای ناهموار و مرتفع شما را مجبور می نمایند که گاهی روی یک پا بایستید، به جلو یا عقب خم شوید، کوشش کنید تعادل خود را حفظ کنید و… بنابراین، با قرار دادن بدن در این شرایط خواهید توانست همه ماهیچه ها و مفاصل را به کار بگیرید تا بدنتان را پایدار نگه دارید. با این کار می توانید هماهنگی بیشتری به دست بیاورید و محدوده حرکتی بدن خود را هم تقویت کنید.
2. استقامت بدن و سلامت قلب را بهبود می بخشد
ورزش و فعالیت بدنی منظم خطر مرگ ومیرهای ناشی از بیماری های قلبی و سرخرگ کرونری را کاهش می دهد و می تواند به پایین آمدن خطر ابتلا به بعضی از بیماری های مزمن دیگر هم کمک کند.
برای نمونه، اگر شما به طور منظم و با برنامه ورزش کنید، مانند همین پیاده گردی، می توانید فشار خون خود را کاهش دهید و با احتمال کمتری برای دچار شدن به سرطان روده بزرگ، دیابت و کلسترول بالا روبه رو شوید.
بیشترِ این رویدادها به علت تأثیر پیاده گردی روی افزایش ضربان قلب و فعال نگه داشتن ریه ها، بهبود گردش خون و اکسیژن رسانی به بدن رخ می دهند. این ورزش بعلاوه می تواند به کاهش التهاب های مرتبط با استرس و اضافه وزن هم کمک نموده و سلامتی کلی بدن را حفظ کند.
3. می تواند به کاهش وزن کمک کند
درست مانند هر ورزش دیگری، پیاده گردی هم روی کاهش وزن تأثیر می گذارد و می تواند چربی های اضافی بدن را کاهش دهد، جلوی افزایش وزن ناخواسته را بگیرد و به شما برای حفظ وزنتان کمک کند.
پژوهش ها نشان می دهد که به طور میانگین شما با هر کیلومتر پیاده گردی می توانید کم وبیش 50 تا 70 کیلوکالری بسوزانید. این عدد در صورتی که در سربالایی گام بردارید یا ماهیچه های بیشتری داشته باشید و انرژی بیشتری بسوزانید، افزایش پیدا می نماید. اگر کم وبیش یک ساعت و با سرعت میانه تا سریع پیاده گردی کنید، خواهید توانست چند صد کیلوکالری بسوزانید و چربی های دور کمر را آب کنید و بعلاوه نسبت ماهیچه به چربی های موجود در بدن را بهبود ببخشید.
4. منجر به کاهش استرس و فشارهای روانی می گردد
پیاده گردی یک تجربه متفاوت و منحصربه فرد را برای شما رقم می زند و تأثیر آن از ورزش های معمولی بسیار فراتر می رود. شما با انجام این ورزش نه تنها کارکرد قلب را بهبود می بخشید و به آن اکسیژن می رسانید، بلکه می توانید فکر هوشیارتر و تیزتر، بدنی پر از آرامش، خلاقیت و نوآوری بیشتر و روابط بسیار شادتری داشته باشید.
پژوهش ها نشان می دهند که فعالیت بدنی و وقت گذرانی در طبیعت ویژگی های هم افزایی دارند، یعنی در صورتی که هم زمان با هم انجام شوند می توانند فواید یکدیگر را افزایش دهند و تأثیرات مثبت بیشتری روی جسم و روان بگذارند. با توجه به پژوهش ها، وقت گذراندن در طبیعت منجر به تسکین مسائل روانی و کاهش استرس، افسردگی و نشانه های اضطراب می گردد، به ویژه اگر هم زمان ورزش کنید و در بیرون از خانه و در فضاهای سبز بدن خود را فعال نگه دارید.
پیاده گردی یا حتی پیاده روی ساده خودمان منجر به ترشح هورمون های حال خوب کن از جمله اندروفین می شوند که خلق وقو را بهبود می بخشند و درد را کاهش می دهند. ورزش و وقت گذراندن در طبیعت دارای تأثیرات دیگری روی مغز هم هستند که باعث می شوند تنش، افسردگی، نشخوار فکری و نگرانی ها کاهش پیدا نمایند و قدرت حل مسأله و احساس همبندی (حس کوچک بودن در برابر عظمت طبیعت و نادیده گرفتن مسائل) تقویت شوند.
افزون بر این ها، پیاده گردی و گام برداشتن در دل طبیعت ممکن است روی کیفیت خواب شما هم تأثیر بگذارند، زیرا منجر به ایجاد حس آرامش و خستگی می شوند. بنابراین، پس از استراحت و خواب شبانه می توانید روز بعد را با انرژی بیشتر و فکری شفاف تر شروع کنید.
5. به بهبود سلامت مغز و ویژگی های شناختی شما کمک می نماید
پیاده گردی نه تنها خلق وخوی شما را بهبود می بخشد، بلکه فواید دیگری را هم از جمله بهبود سلامت روان، نوآوری بیشتر، حافظه قوی تر و قدرت حل مسأله و مقابله با مسائل در پی دارد.
چندین پژوهش نشان داده اند که فعالیت بدنی در طبیعت می تواند به فکر آگاهی بیشتر، افزایش خویشتن آگاهی و بالا رفتن سطح ادراک حسی (تماشا، بو کردن، و سایر حس ها) منجر گردد. پژوهش گران کشف نموده اند که پیاده گردی از بخش هایی از مغز، مانند اسبک مغز، استفاده می نماید که برای کمک به حرکت در محیط پیرامون بدن و یادگیری طراحی شده اند. بنابراین، با به کارگیری این بخش ها می توانید حافظه خود را تقویت کنید و کارکرد مغزی بهتری داشته باشید.
جدا از این ها، اگر تصمیم بگیرید به همراه دیگران پیاده گردی کنید، می توانید از فواید اجتماعی این ورزش هم بهره مند شوید. گام برداشتن در کنار خانواده، دوستان یا حتی غریبه ها می تواند ارتباط برقرار کردن شما را تقویت کند، احساس تنهایی را کاهش دهد و سلامت روانی بهتری هم برای شما در پی داشته باشد.
حتی بعضی پژوهش ها نشان داده اند ورزش در طبیعت می تواند به روابط شما با دیگران کمک نموده و شما را به فردی همدل تر، کمک رسان، روشن فکر و بخشنده دگرگون کند.
6. خطر ابتلا به آرتروز و از دست دادن تراکم استخوان را کاهش می دهد
افزون بر اینکه پیاده گردی بدن شما را قوی تر می نماید، این ورزش روی نیروی استخوان ها، مفاصل و بافت های همبند بدن هم تأثیر می گذارد و آن ها را تقویت می نماید. این ورزش فشار کمی به بدن وارد می نماید و این فشار تأثیر کمی روی مفاصل دارد، ولی از آنجا که پیاده گردی از وزن بدن شما استفاده می نماید و در حقیقت شما باید بدن خود را جابه جا کنید، می توانید استخوان ها و مفاصل را درگیر کنید تا به خوبی تقویت شوند.
ورزش هایی که با وزن بدن انجام می شوند و شما هنگام اجرای آن ها باید بدن خود را حمل کنید، با کاهش درد و جلوگیری از مسائل مرتبط با آرتروز همراه هستند، البته تا زمانی که زیاده روی نکنید و به خودتان آسیب نرسانید. این ورزش ها بعلاوه برای پیشگیری از پوکی استخوان و کاهش خطر از دست دادن تراکم استخوانی هم توصیه می شوند. این بیماری ها خطر شکستگی و آسیب دیدگی را افزایش می دهند، به ویژه در افراد سالمند و مسن. بنابراین، شما تنها با یک پیاده روی ساده در دل طبیعت می توانید تا حد زیادی جلوی این مسائل را بگیرید.
برای پیاده گردی این نکات را از یاد نبرید!
برترین نوع پیاده گردی که برای شما مناسب باشد، به سطح مهارت و آمادگی جسمانی کلی شما بستگی دارد. کسانی که فعال تر هستند و پایین تنه قوی و پایدارتری دارند، می توانند به سراغ تپه ها و جهتهای پرشیب بروند و فشار بیشتری به خود وارد نمایند. ولی کسانی که خیلی اهل ورزش نیستند یا بدن نیرومندی ندارند، بهتر است تا جای ممکن روی سطوح هموار و جهتهای خاکی که فشار کمتری به بدن وارد می نمایند، گام بردارند.
برای کاهش خطرات آسیب دیدگی و زمین خوردن، همواره هنگام پیاده گردی از کفش های مناسب و باکیفیت بهره ببرید. بعلاوه حواستان به جهت پیش رو هم باشد و هنگام گام برداشتن روی جهتهای لغزنده که پر از گل و لای هستند، جهتهای سخت که پر از قلوه سنگ و صخره هستند و بعلاوه جهتهایی که خار و خاشاک فراوانی دارند، حسابی دقت کنید و مراقب خودتان باشید.
جهتهای مناسب و مخصوص برای پیاده گردی معمولا تابلو و نشانه های گوناگون دارند. حتما به این نشانه ها دقت داشته باشید، در جهت تعیین شده گام بردارید و بعلاوه حواستان به جانوران وحشی هم باشد که ممکن است در این منطقه ها زندگی نمایند.
در انتها، اگر می خواهید پیاده گردی یا طبیعت گردی های درازمدت انجام دهید، حتما ابزارهای لازم به همراه داشته باشید. بعلاوه آب کافی هم با خود ببرید تا نه تنها از کم آبی بدن جلوگیری کنید، بلکه تمیز نگه داشتن دست ها، شستن ظروف و سایر نکات بهداشتی را هم به خوبی رعایت کنید.
آیا پیاده گردی روزانه مسئله ای در پی دارد؟
با فرض اینکه آسیب دیدگی ندارید، احساس خستگی نمی کنید یا زیادی هم به خود فشار نمی آورید، پیاده گردی یا پیاده روی در سربالایی می تواند یکی از برترین ورزش هایی به شمار برود که آن را هر روز انجام دهید. ولی اگر بحث پیاده روی های شدیدتر و طولانی تر به میان بیاید، باید زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید و دست کم یک روز کامل به مفاصل و ماهیچه های خود فرصت دهید تا به خوبی بهبودی پیدا نمایند و ریکاوری شوند.
به طور کلی، باید حواستان به واکنش بدنتان باشد تا نشانه های تمرین زدگی را ببینید و در ورزش زیاده روی نکنید. با وجود همه این ها، ورزشکاران حرفه ای که پیاده گردی می نمایند، به طور معمول هر روز این کار را به شیوه های گوناگون انجام می دهند و به مشکل خاصی دچار نمی شوند. بنابراین، می توان گفت این ورزش در صورتی که به درستی اجرا گردد و استراحت کافی هم داشته باشید، عوارض جانبی خاصی در پی ندارد.
سخن انتهای
پیاده گردی به گام برداشتن و وقت گذراندن در دل طبیعت و جهتهای شیب دار اشاره دارد. کم وبیش هر کسی با هر سطح تناسب اندامی می تواند گونه ای از پیاده گردی را انجام دهد و از فواید آن بهره مند گردد. این فعالیت هوازی که شدت میانهی دارد و یک سرگرمی لذت بخش به شمار می رود، فواید فراوانی دارد که از میان آن ها می توان گزینه های زیر را لیست کرد.
- تقویت ماهیچه های کمر و پایین تنه
- بهبود سلامت قلب و استقامت بدن
- کمک به کاهش وزن
- کاهش استرس و فشارهای روانی
- بهبود سلامت مغز و ویژگی های شناختی
- کاهش خطر ابتلا به آرتروز و از دست دادن تراکم استخوان ها
این ورزش بسیار ساده است و برای انجام آن به تجهیزات خاصی احتیاج ندارید. شما می توانید در هر مکانی پیاده گردی کنید، ولی یادتان باشد که حتما کفش مناسب پا کنید و تجهیزات لازم از جمله آب، طناب، عصای کوهنوردی و… به همراه داشته باشید. در صورتی که به نکات گفته شده دقت داشته باشید و آن ها را رعایت کنید، می توانید با ایمنی کامل در دل طبیعت گام بردارید، شاداب شوید، از زیبایی های طبیعت لذت ببرید و سلامت کلی خود را هم بهبود ببخشید.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منبع: Dr. Axe
منبع: دیجیکالا مگ