فراوری ارزان آنتی اکسیدان از پوست پسته
به گزارش مجله وتورلد، امروزه به دلایل مختلف، اطراف ما، مملو از موادی است که در بدنمان فراوری رادیکال های آزاد نموده و از این طریق، سلامت ما را تحت تأثیر قرار می دهند و لزوم مصرف آنتی اکسیدان ها را دوچندان می نمایند. محققان کشورمان، چنین مواد ارزشمندی را از پوست دورریختنی پسته استحصال نموده اند.
به گزارش خبرنگاران، گیاهان دارای گستره ای از ترکیبات مهم هستند که از آن ها با ترکیبات فنولی یاد می گردد. این مواد، از مولکول های ساده مانند اسیدهای فنولی تا درشت مولکول های پلیمری مانند تانن ها تشکیل می شوند. برای این ترکیبات که در بافت های گیاهی وجود دارند، فواید متعددی برای سلامت و بهبود زندگی انسان و حیوانات گزارش شده است. اثر آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد میکروبی، ازجمله مهم ترین این تأثیرات و فواید هستند.
آنتی اکسیدان ها با افزایش قدرت آنتی اکسیدانی در پلاسمای خون، باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی می شوند و همچنین از ایجاد و پیشرفت سرطان ها که به دنبال رسیدن آسیب به DNA ایجاد می شوند، جلوگیری می نمایند. در این خصوص، انواعی از آنتی اکسیدان های مصنوعی نیز ساخته شده اند که در برخی صنایع غذایی به کار می روند. ولی با توجه به شواهدی که نشان از زیان بار بودن این مواد دارد، گرایش محققان به شناخت خواص آنتی اکسیدانی موجود در طبیعت بالأخص در گیاهان، افزایش چشمگیری یافته است.
در این رابطه، محققانی از دانشگاه الزهرا، اقدام به انجام مطالعه ای نموده اند که در آن، خاصیت آنتی اکسیدانی در عصاره پوست سبز پسته به شکلی علمی آنالیز شده است.
بدین منظور، پژوهشگران فوق، ارقام مختلف پسته، مشتمل بر رقم اوحدی و رقم کله قوچی را از شهرستان سیرجان تهیه نموده و پس از خشک کردن پوست پسته ها در سایه، آن ها را با آسیاب، خرد نموده و آزمایش های متعدد مربوط به آنالیز خاصیت آنتی اکسیدانی را روی آن ها به عمل آوردند.
نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که پوست پسته می تواند به عنوان یک منبع ارزان و قابل دسترس برای ترکیبات فعال زیستی و آنتی اکسیدان مورد استفاده گیرد.
به گفته دکتر پریچهر حناچی، دانشیار گروه بیوتکنولوژی دانشکده علوم زیستی دانشگاه الزهرا و همکارانش: تمام عصاره های به دست آمده از دو رقم کله قوچی و اوحدی در چهار حلال مختلف شامل استن، متانول، اتانول و آب خاصیت آنتی اکسیدانی خیلی قوی را از خود نشان می دهند. این نتایج در هر دو روش استفاده از امواج فراصوت و خیساندن به منظور استخراج مواد آنتی اکسیدان از پوست پسته به دست آمد.
با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و ازآنجاکه آنتی اکسیدان های مصنوعی در طول زمان برای انسان زیان آور هستند، می توان از این یافته ها برای استخراج آنتی اکسیدان های بهتر از محصولات طبیعی نظیر پوست پسته که اغلب به عنوان یک ماده دورریختنی به آن نگاه می گردد، استفاده کرد.
بر اساس این گزارش، یافته های فوق را فصل نامه ای موسوم به پژوهش های گیاهی که متعلق به انجمن زیست شناسی ایران است، در قالب یک مقاله علمی پژوهشی به چاپ رسانده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا