این علائم نشانه کمبود ویتامین سی در بدن است؛ جدی بگیرید
به گزارش مجله وتورلد، ویتامین ها به ترکیبات آلی گفته می گردد که به اندازه کم موردنیاز بدن است و در متابولیسم ترکیبات مختلف نقش مهمی دارد. ویتامین ها برخلاف پروتئین ها، لیپید ها و کربوهیدرات ها انرژی زا نیستند، اما وجود آن ها برای رشد طبیعی و پیشگیری از بیماری ها ضروری است.
بیشتر حیوانات به جز انسان، میمون، خوکچه هندی، ماهی ها و بلبل قادر به سنتز اسید اسکوربیک در بدن هستند و این سنتز در کبد انجام می گردد. اما در بدن انسان ویتامین ها اغلب در بدن سنتز نمی گردد، بلکه باید به وسیله مواد غذایی تامین گردد. چرا که انسان به علت نداشتن آنزیم های ضروری به منابع غذایی متکی است. در ادامه با اهمیت ویتامین C در سلامت بدن آشنا می شویم.
منابع غذایی ویتامین c
فرآورده های حیوانی، منابع چندان غنی برای ویتامین C نیستند و تنها جگر و شیر حاوی این ویتامین است. غنی ترین منابع گیاهی برای ویتامین C شامل گل کلم، اسفناج، کیوی، پرتقال و مرکبات دیگر، توت فرنگی و جعفری است، اما خوب است بدانیم در گیاهان ممکن است بسته به بخش های مختلف گیاه، مرحله رسیدن و فصل سال غلظت ویتامین C متفاوت باشد.
نقش ویتامین C در بدن
از جمله مهم ترین نقش های ویتامین C در بدن می توان به شرکت در تشکیل عاج دندان و استخوان های دراز و بهبود جذب کلسیم و آهن اشاره نمود. متعادل نگه داشتن دمای بدن با جلوگیری از یخ زدگی پا ها در محیط های سرد، بعلاوه جلوگیری از بعضی از کم خونی ها را می توان در ردیف دیگر مزایای مصرف این ویتامین برشمرد. جلوگیری از آترواسکلروز (ضخیم شدن و سفتی دیوارهٔ سرخ رگ) دیگر نقش این ویتامین در بدن است که با جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول و کاهش رسوب آن در رگ ها، انتقال گروه سولفات از سولفات اسید اسکوربیک به کلسترول و جلوگیری از رها شدن چربی ها از ذخایر چربی صورت می گیرد.
ویتامین C و پیشگیری از سرطان
ویتامین C موجب کاهش رادیکال های آزاد اسید های چرب و ترکیبات دیگر می گردد. چرا که رادیکال های آزاد به سلول ها و مواد وراثتی آن حمله می نماید و باعث جهش و سرطانی شدن آن می گردد و ویتامین C این فرآیند را کند می نماید.
افزایش فراوری موکوپلی ساکارید ها که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می نماید.
به وجود آوردن شرایط احیا در فرآورده های گوشتی، کاهش مصرف نیترات و در نتیجه کاهش تشکیل نیتروزآمین ها که ترکیباتی سرطان زا هستند.
در کمبود ویتامین C علائم زیر مشاهده می گردد:
بیماری اسکوروی: کمبود ویتامین C باعث می گردد که در فراوری کلاژن پایدار در دیواره های مویرگ ها اختلال ایجاد گردد. ضعیف شدن دیواره مویرگ ها باعث خارج شدن خون از مویرگ ها و وارد شدن به فضای سلولی می گردد. در نتیجه خونریزی زیر جلدی اتفاق افتاده و لثه ها متورم می گردد. در حال حاضر این بیماری بسیار نادر است و به آسانی درمان می گردد.
ضعف دندان ها و استخوان ها: کمبود ویتامین C باعث کاهش مقاومت دندان ها و پوسیدگی سریع آن ها می گردد.
التیام دیر و طولانی زخم ها: به علت عدم سنتز کامل ماده زمینه ای بافت پیوندی
کم خونی: به علت تشکیل شکل فعال اسید فولیک و جذب ناکافی آهن
افزایش دریافت ویتامین C
اگر ویتامین C بیش از حد مصرف گردد ممکن است مقدار اضافی آن به اگزالات کلسیم تبدیل گردد و سنگ های ادراری در کلیه تشکیل گردد. بعلاوه ممکن است اختلال گوارشی نیز ایجاد گردد.
پایداری ویتامین C
در میان ویتامین ها ویتامین C ناپایدارترین ویتامین ها به شمار می رود. چرا که نسبت به حرارت حساس است و حتی در دمای اتاق از بین می رود. نگهداری در یخچال و دمای پایین نیز مقدار افت را کاهش می دهد، اما متوقف نمی نماید. ویتامین C در شرایط اسیدی مانند آب مرکبات نسبت به شرایط قلیایی و خنثی پایدارتر است. اگر شرایط اسیدی بالا باشد و یا همراه با شرایط اسیدی دما بالا باشد اسید اسکوربیک تجزیه و موجب قهوه ای شدن ماده غذایی می گردد.
برای تجزیه ویتامین C اکسیژن ضروری است؛ بنابراین هواگیری آب مورد استفاده در فراوری نوشابه های میوه ای، کاهش افت ویتامین C را به همراه دارد و استفاده از قوطی های قلع دار برای آبمیوه ها موجب کاهش و تخلیه اکسیژن طی فرایند خوردگی می گردد، ویتامین C کمتر اکسید شده و از بین می رود. در بطری ها تمام اکسیژن به جای مانده برای اکسیداسیون ویتامین C در دسترس است. نور موجب تخریب ویتامین C می گردد که این موضوع به ویژه در شیر حائز اهمیت است. صدمات مکانیکی و بلاچینگ میوه ها و سبزی ها دیگر مشکلاتی است که افت ویتامین سی را به همراه دارد. از سویی دیگر فلزات سنگین مانند مس و آهن اکسیداسیون ویتامین C موجود در غذا را تسریع می نماید.
منبع:بهداشت نیوز
منبع: فرارو