تغذیه مناسب تقویت چشم
به گزارش مجله وتورلد، سلامت و عملکرد مناسب چشم ها در کنار عوامل متعدد، به نوع تغذیه هم بستگی دارد. اصولاً رژیم های مناسب تقویت چشم، شباهت زیادی با رژیم های مربوط به سلامت قلب دارند، زیرا رگ های ریزی که به چشم خون رسانی می نمایند، نقش کلیدی در کارکرد صحیح چشم ها دارند. تغذیه مناسب تقویت چشم، تغذیه ای است که به عملکرد خونرسانی این رگ ها هم یاری کند.
اگر رژیم غذایی شما شامل مقادیر کافی و متعادلی از مواد مغذی، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها باشد، از بسیاری آسیب ها پیشگیری خواهید کرد. در کنار این موارد پیشنهادی، مواد غذایی خاصی هم وجود دارند که توصیه می گردد از آنها پرهیز کنید. در ادامه این مقاله، هم بایدهای تغذیه ای و هم نباید ها را توضیح خواهیم داد.
اختلال ها و آسیب های چشمی
اختلال و آسیب های مربوط به چشم که به وسیله تغذیه قابل پیشگیری هستند، عمدتاً شامل موارد زیر است:
- آب مروارید (که منجر به تاری دید می گردد)
- پیری چشم (که میدان دید را محدود می نماید)
- آب سیاه (گلوکوما)
- خشکی چشم
- شب کوری (یا کاهش دید در شب)
البته توجه کنید که در کنار تغذیه مناسب برای تقویت چشم، باید یک سبک زندگی درست را هم در پیش بگیرید. تغذیه بخش کلیدی از سبک زندگی است و با تغذیه جهت تقویت چشم، می توانید تا حد زیادی از آسیب های چشمی جلوگیری کنید. مواردی که برای یاری به تقویت چشم و بینایی توصیه می گردد، عبارت هستند از:
- مراجعه به پزشک برا چکاپ (به ازای هر یک یا دو سال، حداقل یک مرتبه)
- استفاده از عینک آفتابی استاندارد در محیط های باز
- پرهیز از دخانیات
- حفظ وزن مناسب
- استفاده از تجهیزات مراقبت از چشم هنگام ورزش، کار و فعالیت هایی از این قبیل
- کنترل میزان قند خون
مواد غذایی و تغذیه مناسب تقویت چشم
مواد غذایی متنوعی برای تقویت چشم ها و درنتیجه آن، تقویت بینایی وجود دارد. در ادامه، یک دسته بندی از این خوراکی ها را معرفی می کنیم.
میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین A
شاید معروف ترین ریزمغذی برای سلامت چشم ها، ویتامین A است. برترین تغذیه برای تقویت چشم، همین منابع ویتامین A هستند. چشم های ما برای اینکه پرتوهای نور را به تصویر تبدیل نمایند، به میزان زیادی ویتامین A احتیاج دارند. بعلاوه ویتامین A در ایجاد رطوبت چشم ها و جلوگیری از خشکی چشم مؤثر است. از مواد غذایی دارای ویتامین A می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- هویج
- سیب زمینی شیرین (دو برابر میزان پیشنهادی روزانه ویتامین A دارد)
- طالبی
- زردآلو
- انبه
میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین C
ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان، از بدن در برابر آسیب های تغذیه ای، عادت های ناسالم یا عوامل محیطی حفاظت می نماید. ویتامین C با یاری به ترمیم و بازسازی بافت های بدن، در تقویت چشم و بینایی نقش مهمی دارد. منابع مهم ویتامین C که تغذیه های مناسب تقویت چشم محسوب می شوند شامل موارد زیر است:
- مرکبات (پرتقال، لیمو و مواردی از این دست)
- هلو
- فلفل قرمز
- گوجه
- توت فرنگی
- کیوی
تغذیه های حاوی ویتامین E
منابع دارای ویتامین ای هم جزو دسته بندی تغذیه مناسب تقویت چشم قرار می گیرند. ویتامین E به سلامت همه سلول ها یاری می نماید و در موارد زیر یافت می گردد:
- آووکادو
- دانه های آفتابگردان
- بادام
- بروکلی
- جوانه گندم
ماهی های آب سرد حاوی چربی های امگا 3
منابع اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی های آب سرد به وفور یافت می گردد، موارد تغذیه مناسب برای تقویت چشم هستند. امگا 3 در سنین بالاتر، به حفظ سلامت و کارکرد چشم ها (خصوصاً در جلوگیری از خشکی چشم) یاری می نماید. از ماهی هایی که گوشت سرشار از امگا 3 دارند، می تواند به موارد زیر اشاره نمود:
- سالمون
- تن
- ساردین
- قزل آلا
سبزیجات حاوی لوتئین و زاکسانتین
لوتئین و زاکسانتین (نوعی رنگدانه از گروه کاروتنوئیدها) جزو آنتی اکسیدان هایی هستند که در برگ تیره سبزیجات (و دیگر مواد غذایی با رنگ های روشن) به فراوانی یافت می شوند. این رنگدانه ها در سلامت لکه زرد بسیار تأثیرگذار هستند. لکه زرد بخشی از ساختار چشم است که نقش بسیار مهمی در تیزبینی دارد. منابع تغذیه مناسب تقویت چشم از این گروه شامل موارد زیر است:
- اسفناج
- کلم
- بروکلی
- نخود فرنگی
- تخم مرغ
- ذرت
منابع غذایی حاوی زینک
زینک از چشم های شما در برابر اشعه های مضر مراقبت می نماید. بنابراین بهتر است آن را در برنامه غذایی خود به عنوان تغذیع مناسب تقویت چشم قرار دهید. البته زینک باعث کاهش منابع مس در بدن می گردد که در ادامه منابع گلبول های قرمز را کاهش خواهد داد. گفتنی است با مصرف بعضی حبوبات می توانید هر دو (زینک و مس) را همزمان افزایش دهید. منابع دارای زینک بسیار متنوع اند. به عنوان مثال:
- لوبیا چشم بلبلی
- صدف خوراکی
- گوشت قرمز
- تخم مرغ
- ماست
کدام دسته از مواد غذایی برای چشم ها مفید نیستند؟
در کنار مصرف مواد غذایی مفید جهت تغذیه مناسب تقویت چشم، باید از خوردن بعضی مواد غذایی هم پرهیز کنید. این مواد غذایی شامل موارد زیر هستند:
- نان و پاستا: کربوهیدرات های ساده که در نان سفید و پاستا وجود دارند، روی تحلیل رفتن لکه زرد در سنین بالا مؤثر هستند. سعی کنید آردهای کامل و سبوس دار را جایگزین کنید.
- گوشت های فراوری شده: هات داگ، بیکن، سوسیس و مواردی از این قبیل، علاوه بر مواد ناسالم، حاوی مقادیر زیادی نمک و سدیم هستند. سدیم با افزایش فشار خون، به رگ ها و سیستم خون رسانی چشم آسیب وارد می نماید.
- موادغذایی سرخ شده: اسیدهای چرب ترانس موجود در سرخ کردنی ها، سطح چربی مضر (LDL) خون را افزایش می دهند. سطح بالای کلسترول، علاوه بر آسیب به سیستم گردش خون، منجر به فراوری رادیکال های آزاد هم خواهد شد. با مصرف آنتی اکسیدان ها می توانید با رادیکال های آزاد که برای سلول ها مخرب هستند، مبارزه کنید.
- الکل: الکل در هر شکلی که وارد بدن گردد، با اسیب های بینایی مرتبط خواهد بود. الکل می تواند منجر به بروز آب مروارید در سنین کم و در ادامه آن، تاری و اشکال در بینایی گردد.
- کافئین: کافئین موجود در چای یا قهوه، فشار خون را افزایش می دهد. افزایش فشار در رگ های ریز چشمی، مسائل بزرگی برای بینایی به وجود خواهد آورد. خصوصاً آب سیاه که منجر به کوری تدریجی می گردد.
جمع بندی
گروه مشخصی از ریزمغذی ها در دسته بندی منابع مفید برای چشم ها و تغذیه مناسب تقویت چشم قرار می گیرند. این گروه ها عمدتاً شامل آنتی اکسیدان ها می شوند . زینک، مس، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین A، رنگدانه ها (لوتئین، کاروتن، زاکسانتین و موارد اینچنینی) و امگا 3 جزو مهم ترین گروه ها هستند.
ماهی، سبزیجات با برگ های تیره، حبوبات، دانه های روغنی، مرکبات، هویج، گوشت قرمز، تخم مرغ و آب از مفیدترین و برترین منابع تغذیه به منظور تقویت چشم ها هستند. توجه کنید که در کنار تغذیه سالم، باید به موارد مراقبتی دیگری هم توجه داشته باشید تا هم از چشم ها و هم از قدرت بینایی خود محافظت کنید. یک تغذیه مناسب تقویت چشم در کنار مراقب های صحیح و مراجعه به پزشک، تا حد زیادی خیال شما را بابت سلامت بینایی تان راحت خواهد نمود.
منبع: اسنپ مارکت