طرز تهیه کمه جوش (ماست جوش) سبزواری در 30 دقیقه

به گزارش مجله وتورلد، کمه جوش یکی از غذاهای سنتی و ساده ایرانی است که در بسیاری از شهرها با اندکی تغییر در جزییات طبخ می شود. کمه نام نوعی ماست است که در خراسان شمالی، اسفراین و سبزوار تهیه می شود. اما اصالت آن به شهر سبزوار بر می شود. در واقع کمه نوعی ماست چکیده است که به جای کشک در تهیه غذاهای مختلف از آن استفاده می شود، به همین علت این غذا با نام ماست جوش نیز شناخته می شود. دستور پخت ماست جوش تا حدود زیادی شبیه کله جوش است. در این مقاله از در ما طرز تهیه کمه جوش را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه کمه جوش (ماست جوش) سبزواری در 30 دقیقه

مواد لازم برای تهیه کمه جوش (برای 2 نفر)

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه
تخم مرغ1 عدد
ماست (کمه یا ماست چکیده)2 لیوان فرانسوی دسته دار
سبزی خشک نعناع2 قاشق غذاخوری سرخالی
گوجه فرنگی2 عدد میانه
مغز گردو5 تا 6 عدد
آب جوش1 لیوان فرانسوی دسته دار
زردچوبه، نمک و فلفل سیاهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنی یا روغن حیوانیبه میزان کافی
دوغدر صورت احتیاج برای درست کردن ماست کمه
نانبرای سرو کمه جوش

مدت زمان آماده سازی مواد: 15 دقیقه

مدت زمان پخت کمه جوش: 15 دقیقه

مقدار کالری در 100 گرم کمه جوش: حدود 340 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه کمه جوش (ماست جوش)

مراحل طرز تهیه کمه جوش خراسان شمالی را دنبال کنید:

مرحله اول: ماست کمه درست کنید

اگر می خواهید مطابق دستور اصلی ماست جوش عمل کنید، باید از ماست کمه بهره ببرید. طرز تهیه کمه گوسفندی بسیار آسان است؛ ماست کمه نوعی ماست گوسفندی سفت است که از دوغ تهیه می گردد.

کافیست به دوغ بدون گاز میزانی نمک اضافه نموده و اجازه دهید تا کاملاً بجوشد و سفت گردد. بعد از جوشیدن دوغ و تبخیر آب، ماست سفت و شوری خواهید داشت. این ماست همان کمه است که می توانید برای تهیه هر نوع غذای محلی از آن بهره ببرید. اگر ماست کمه ندارید از ماست چکیده برای درست کردن این غذا بهره ببرید.

شما می توانید انواع ماست و دوغ را به صورت یا اینترنتی از فروشگاه های خریداری نمایید.

مرحله دوم: پیازها را تفت دهید

پیازها را به صورت نگینی خرد کنید. در یک تابه روغن سرخ کردنی یا روغن حیوانی ریخته و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملاً گرم گردد. سپس پیازهای نگینی شده را به تابه اضافه کنید. پیاز را خوب تفت دهید تا سبک و شیشه ای گردد. لازم نیست که در این مرحله پیازها طلایی شوند.

شما می توانید خرید پیاز داغ آماده و انواع روغن سرخ کردنی و روغن حیوانی را به صورت حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های انجام دهید.

مرحله سوم: نعناع خشک را به تابه اضافه کنید

در ادامه درست کردن ماست جوش باید نعنا را به پیازهای تفت داده شده اضافه کنید. نعنا باید روی حرارت ملایم تفت داده گردد تا طعم سوخته و تلخی پیدا نکند. چند ثانیه تفت دادن نعنا کافی است.

شما می توانید نعناع خشک را از فروشگاه های به صورت حضوری یا اینترنتی بخرید.

مرحله چهارم: ادویه ها را با سایر مواد داخل تابه ترکیب کنید

در این مرحله از پخت کمه جوش باید نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به سایر مواد تابه اضافه کنید. همه مواد را خوب با هم تفت دهید تا عطر ادویه ها بلند گردد.

در صورت تمایل می توانید برای خرید نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به صورت حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله پنجم: گوجه فرنگی ها را به مواد کمه جوش اضافه کنید

گوجه فرنگی را می توانید به دو صورت به سایر محتویات داخل تابه اضافه کنید. شما می توانید پوست گوجه فرنگی را گرفته و آن را به صورت نگینی ریز خرد کنید. در صورت تمایل بعلاوه می توانید گوجه فرنگی را کامل رنده نموده و سپس پوره گوجه فرنگی را به تابه اضافه کنید. گوجه را با مواد خود تفت دهید تا آب گوجه کاملاً تبخیر گردد.

مرحله ششم: مغز گردو را اضافه کنید

شما می توانید مغز گردو را خرد یا آسیاب کنید و سپس به مواد داخل تابه اضافه نمایید. حرارت را کم کنید. بعد از اضافه کردن گردو مواد را مرتب تفت دهید تا بوی خامی گردو گرفته شده و روغن بیندازد. البته در طرز تهیه کمه جوش مجلسی باید از پودر گردو استفاده گردد تا ماست جوش کاملا روغن بیندازد.

در صورت تمایل می توانید مغز گردو را به صورت حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های بخرید.

مرحله هفتم: تخم مرغ را با ماست ترکیب کنید

ماست کمه را در کاسه ای ریخته و تخم مرغ ها را به آن اضافه کنید. با استفاده از چنگال یا همزن دستی تخم مرغ و ماست را خوب با هم ترکیب کنید. تخم مرغ ها باید از حالت لختگی خارج شده و ترکیب یکدست و یکنواختی با ماست درست گردد. در ادامه این ترکیب را به تابه روی گاز اضافه نمایید و همه مواد را خوب با هم ترکیب کنید.

شما می توانید خرید تخم مرغ را به صورت حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های انجام دهید.

مرحله هشتم: برای تزیین کمه جوش نعناع داغ درست کنید

در یک تابه جداگانه میزان کمی روغن ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا روغن داغ گردد. سپس میزانی نعنا خشک به آن اضافه کنید. و به مدت چند ثانیه تفت دهید. نعنا داغ () برای تزیین کمه جوش است.

مرحله نهم: آب جوش را به کمه جوش اضافه کنید

در آخرین مرحله از طرز تهیه کمه جوش اسفراین باید میزانی آب جوش به محتویات کمه جوش اضافه کنید. درب تابه را ببندید و حرارت را کم کنید تا مواد کاملاً پخته شوند و جا بیفتند. حدود 10 دقیقه پخت روی حرارت ملایم کافی است. بعد از پخته شدن ماست جوش را داخل ظرف سرو بریزید و با میزانی نعناع داغ آن را تزیین کنید. شما می توانید این غذای خوشمزه را همراه با انواع نان و سبزی دلخواه میل کنید. نوش جان!

در صورت تمایل می توانید برای خرید انواع نان به صورت حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه نمایید.

روش تهیه کمه جوش با بادمجان

شما می توانید ماست جوش را با بادمجان هم درست کنید. برای این منظور بادمجان ها را به صورت حلقه ای برش دهید و سرخ کنید. می توانید را امتحان کنید که روغن کمتری مصرف کنید.

بعد از سرخ کردن بادمجان ها، گوجه فرنگی ها را اضافه کنید. درب تابه را ببندید تا بادمجان ها و گوجه ها کاملاً پخته شوند. سپس سایر مراحل درست کردن کمه جوش را به روش بالا دنبال کنید. در نهایت پس از پخت ماست جوش، بادمجان ها و گوجه های سرخ شده را به آن اضافه کنید و همراه با نان میل کنید.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه ماست جوش سبزواری

  • پودر گردو سریع می سوزد. بنابراین هنگام تفت دادن حرارت را کم کنید و مرتب مواد را هم بزنید.
  • استفاده از تخم مرغ باعث می گردد تا ماست حالت بریده بریده پیدا نکند.
  • این غذا نباید به نقطه جوش برسد. بنابراین هنگام مشاهده حباب های هوا کنار تابه یا قابلمه مواد را هم بزنید و گاز را خاموش کنید.
  • اگر تمایلی به استفاده از تخم مرغ همزده در غذای خود ندارید، می توانید تخم مرغ را به صورت نیمرو یا خاگینه همراه با غذای خود سرو کنید.
  • در صورت کمبود وقت یا عدم دسترسی به ماست کمه می توانید از انواع ماست چکیده نیز بهره ببرید.
  • برای خوشمزه شدن کمه جوش می توانید به جای روغن سرخ کردنی از انواع روغن محلی یا کره پاستوریزه بهره ببرید.

فوت و فن های خوشمزه شدن ماست جوش

آیا می توان از پونه خشک برای تهیه ماست جوش استفاده کرد؟

بله؛ شما می توانید از پونه خشک نیز در طرز تهیه کمه جوش سبزوار بهره ببرید. در صورت استفاده از پونه خشک باید میزان نعنا خشک را نصف کنید.

آیا می توان از رب گوجه فرنگی در طرز تهیه کمه جوش استفاده کرد؟

دستور اصلی پخت این غذا با گوجه فرنگی است، اما در صورت تمایل شما می توانید از میزان کمی رب گوجه فرنگی نیز بهره ببرید.

چرا رنگ کمه جوش تیره می گردد؟

استفاده زیاد از زردچوبه یا تفت دادن بیش از میزان مغز گردو باعث می گردد تا رنگ ماست جوش تیره تر گردد.

کمه چیست؟

کمی یک ماست محلی سفت و کمی شور است که با دوغ درست می گردد. برای درست کردن کمه با اضافه کردن نمک به دوغ و جوشاندن آن ماست درست می گردد. از ماست کمه در تهیه انواع غذاهای محلی خراسانی استفاده می نمایند.

منبع: افق کوروش
انتشار: 10 خرداد 1403 بروزرسانی: 10 خرداد 1403 گردآورنده: vetworld.ir شناسه مطلب: 2339

به "طرز تهیه کمه جوش (ماست جوش) سبزواری در 30 دقیقه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کمه جوش (ماست جوش) سبزواری در 30 دقیقه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید