خطاهای همسرگزینی مانعی در ازدواج پیروز

به گزارش مجله وتورلد، خطاهای همسرگزینی از جمله خطای هاله ای، خطای تعصب، خطای آرمانی، خطای خرافی، خطای عاشقانه و خطای خودفریبی مانعی هستند در انتخاب صحیح همسر.

خطاهای همسرگزینی مانعی در ازدواج پیروز

خطاهای همسرگزینی وجود دارد که در انتخاب همسر مناسب اخلال ایجاد می کنند. خطاهایی که چنانچه دختران و پسران خواسته یا ناخواسته مرتکب شوند پیامد آن تشکیل خانواده ای توام با ناراحتی و اختلاف خواهد بود که حتی ممکن است به جدایی و طلاق منجر شود. لذا ضروری است جوانان این خطاها را شناخته و مراقب باشند که از آنها مصون بمانند.

خطاهای همسرگزینی

در هنگام انتخاب همسر انواعی از خطا وجود دارد که از جمله آنها می توان به خطاهای زیر اشاره نمود.

1- خطای هاله ای

در صورتی که دختر یا پسر تحت تاثیر یک عامل مبادرت به ازدواج کند و سایر عوامل را نادیده بگیرد آن را خطای هاله ای می گویند. خطای هاله ای همان اصل یکسونگری است که بر اساس آن انتخاب همسر بدون در نظر دریافت همه عوامل موثر در ازدواج و تنها بر اساس یک ویژگی خاص مانند ثروت یا زیبایی صورت می گیرد.

2- خطای تعصب

مواردی است که دختر یا پسر در یک مورد خاص در انتخاب همسر از خود تعصب نشان می دهند. مثلا پسری است که به دنبال دختر چادری می شود و در این مورد تا حدی حساسیت نشان می دهد که معتقد است دختر را نباید آفتاب و مهتاب دیده باشد. چنین حساسیت افراطی و مشابه آن تعصبی است که سایر عوامل تاثیرگذار در ازدواج را کمرنگ می بیند. فرق خطای هاله ای و خطای تعصب در آن است که در خطای هاله ای فرد به سایر جهات جز عامل مورد نظر توجه ندارد ولی در خطای تعصب فرد جهات دیگر را تا حدودی در نظر می گیرد ولی روی عامل مورد نظرش حساسیت خاص نشان می دهد.

3- خطای همسرگزینی نرمش و تساهل

خطای نرمش و تساهل زمانی مطرح است که فرد با وجود آن که دختر یا پسر مورد نظرش مناسب او نیست تسلیم القائات و فشارهای والدین، اقوام، دوستان و یا جامعه می شود. مانند ازدواج های تحمیلی که از سوی دیگران به خصوص والدین انجام می گیرد.

4- خطای آرمانی

خطای آرمانی در بین خطاهای همسرگزینی در خصوص دختران و پسرانی مطرح می شود که افکار ایده آلی دارند و با درنظردریافت استاندادهای غیرواقعی خواستگاران را رد می کنند و یا پسران در پی دخترانی هستند که با آن معیارها پیدا نمی کنند. در پی این افکار ایده آلی سنشان بالا می رود و دیگر خواستگار و فرد مورد نظر خود را نمی یابند و زمانی دست از ایده آل برمی دارند که دیگر حتی با پایین آوردن توقعات خود نمی توانند همسر مناسبی پیدا کنند و چه بسا تا انتها عمر تنها بمانند.

5- خطای تعجیل

خطای شتابزدگی و تعجیل موردی است که دختر یا پسر بدون مطالعه و با یک آنالیز اجمالی شتابزده نسبت به انتخاب همسر اقدام می نماید. می توان دخترانی را مثال زد که در سنین پایین با یک تحقیق و آنالیز سطحی و گاه بدون مطالعه و در مواردی عاشقانه با فردی ازدواج می کنند که یایان چنین ازدواجی نامشخص است.

6- خطای خرافی

پسران و دخترانی هستند که تحت تاثیر عقاید خرافی رایج در جامعه و یا خرافات خود ساخته مبادرت به ازدواج می کنند. از جمله این عقاید عبارتند از:

  • عقد دختر عمو و پس عمو را در عرش بسته اند
  • اعتقاد به قضا و قدر
  • اعتقاد به شانس و اقبال
  • اعتقاد به ازدواج با افراد مقدس نظیر سید، روحانی
  • اعتقاد به استخاره بدون استشاره
  • و...

پسران و دخترانی که تحت تاثیر این خطا، مبارت به ازدواج می کنند زمانی متوجه اشتباه خود می شوند که کار از کار گذشته و گرفتار همسری شده اند که باید بسازند و بسوزند و یا راه طلاق پیش بگیرند که آن هم آسیب زا و شکننده است.

8- خطای خودفریبی

خطای خود فریبی زمانی مطرح است که دختر یا پسر عوامل ناهماهنگ تاثیرگذار را با توجیهات غیر علمی نادیده می گیرد. از جمله خطاهای خودفریبی امید دادن است. دختر لیسانسه ای که حاضر شده با کسی که تحصیلات زیر دیپلم دارد ازدواج کند به خود امید می دهد که همسرش درسش را ادامه دهد و وارد دانشگاه شود و مرد نیز احتمالا به او قول ادامه تحصیل می دهد. این گونه امیدها از جمله خطاهای همسرگزینی است.

7- خطای همسرگزینی عاشقانه

در حالتی که دختر و پسر تحت تاثیر عشق مباردت به انتخاب همسر نماید خطای عاشقانه نامیده می شود. در خطای عاشقانه عاشق، معشوق را بهترین می بیند و به جهات منفی و عوامل مخل صفا و صمیمیت و ناهماهنگ طرف مقابل توجه ندارد. ازدواجی که براساس این خطا انجام شود، پس از مدتی که عشق فروکش کند، عوامل تاثیرگذار ناهماهنگ، خود را نشان می دهند و آنچه بر خانواده سایه می افکند ناسازگاری و اختلاف خواهد بود.

ازدواج به خاطر عشق - خطرات و پیشامدها

نکات مورد توجه در خصوص خطاهای همسرگزینی

  • بیشترین خطایی که بسیاری از دختران و پسران دچار می شوند خطای هاله ای است که تحت تاثیر یک یا چند عامل جذاب مبادرت به انتخاب می کنند.
  • خطای آرمانی نیز این روزها در جامعه ما و به خصوص بین دختران فراگیر شده است و یکی از علل بالا رفتن سن ازدواج در آنان است.
  • خطای تعصب و خرافه بیشتر در بین خانواده های قشر مذهبی دیده می شود که حساسیت های افراطی از خود نشان می دهند.
  • خطای شتابزدگی در بعضی از خانواده ها و قبایل دیده می شود به نحوی که گاه دخترهای کم سن و سال را به ازدواج پسران خیلی جوان در می آورند. در بعضی از خوانواده های شهری نیز دختران 17 - 18 ساله را به ازدواج پسرانی درمی آورند که هنوز نه درسشان تمام شده و نه شغلی دارند.
  • خطای نرمش و تساهل در مواردی دیده می شود که موضوع ازدواج تحمیلی مطرح است و یا مواردی است که پسر یا دختر با القا و وسوسه از طرف مقابل، حاضر به ازدواج می شود و حتی در مواردی بدون اطلاع خانواه و رضایت پدر و مادر ازدواج می نماید.
  • خطای عاشقانه نیز کم و بیش وجود دارد. مساله عشق عنصری ناشناخته است و عشاق چه به وصال برسند چه نرسند ممکن است در ازدواجشان مشکلاتی وجود داشته باشد. عشقی که بعد از انتخاب همسر و ازدواج به وجود آید به خانواده گرمی می دهد امام عشق قبل از ازدواج احتمال موفقیت در ازدواج را کاهش می دهد.
  • خطای خودفریبی در جامعه ما زیاد است. در ازدواج ها در بسیاری موارد با امید دادن ها مبادرت به ازدواج می شود و چون امیدها برآورده نمی شود نتیجه اش ناسازگاری است.

نتیجه اینکه جوانان باید در هنگام ازدواج مراقب باشند که با ازدواجی تحت تاثیر خطاهای همسرگزینی به مرحله ای نرسند که منجر به تباهی زندگی مشترکشان شود.

برگرفته از: کتاب آموزش و مشاوره قبل از ازدواج

گروه روانشناسی خبرنگاران

منبع: setare.com
انتشار: 8 بهمن 1399 بروزرسانی: 8 بهمن 1399 گردآورنده: vetworld.ir شناسه مطلب: 1434

به "خطاهای همسرگزینی مانعی در ازدواج پیروز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خطاهای همسرگزینی مانعی در ازدواج پیروز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید