حکمرانی مجازی، فارین افرز: دولت آمریکا به دنبال کنترل دنیا به وسیله کنترل داده های اینترنتی و دیجیتال است
به گزارش مجله وتورلد، دولت آمریکا با درک اینکه با کنترل داده های اینترنتی و دیجیتال می تواند دنیا را کنترل کند، به دنبال وضع قوانین و ابداع رویه های تازه ای به همین منظور است.
به گزارش خبرنگار گروه علم و پیشرفت خبرنگاران به نقل از فارین افیرز، داده های دیجیتال هم اکنون در مرکز تجارت جهانی قرار گرفته است. برای دهه های طولانی تجارت بین الملل بر روی انواع کالا و خدمات متمرکز بود؛ اما بعد از وقوع بحران های مالی جهانی در دهه قبل، رشد تجارت سنتی کند شد و شاهد انفجار تبادل داده و کسب و کارهای مبتنی بر آن بوده ایم.
برای اثبات این موضوع تنها می توان به گسترش میزان داده دیجیتال تبادل شده به وسیله اینترنت اشاره نمود که از سال 2008 تا 2020 تقریباً 112 برابر شده است. اقتصاد جهانی عرصه فراوری، پردازش و مصرف حجم زیادی داده است. کسب و کارهای مبتنی بر فراوری کالا و خدمات روز به روز بیشتر دیجیتال می شوند. به عنوان مثال فروش دی وی دی های حاوی فیلم به شدت کاهش یافته و پخش آنلاین فیلم به وسیله پلتفرم های دیجیتال جایگزین شده است.
این فرایند در خصوص اخبار، کتاب ها، مقالات تحقیقاتی و غیره نیز به وقوع پیوسته و همه آنها به صورت آنلاین مشاهده و مصرف می شوند. خودروها دیگر تنها دارای یک شاسی و یک بدنه و یک موتور نیستند و تجهیزات پیشرفته الکترونیک و نرم افزاری به آنها برای محاسبه و ذخیره سازی مقدار زیادی داده اضافه شده است. با شیوع ویروس کرونا تحول دیجیتال مشاغل و کسب و کارها سریع تر شده و بسیاری از کسب و کارها به فضای رایانش ابری یا کلود منتقل شده اند.
به نظر نمی رسد فرایند ارتقای تجارت دیجیتال و تبادل انبوه داده کند گردد. در سال 2018 حدود 330 میلیون نفر خریدهای آنلاینی از دیگر کشورها انجام دادند و همین امر ارزش اقلام به فروش رفته به صورت اینترنتی را به 25.6 تریلیون دلار افزایش داد. در آن موقع تنها 60 درصد از جهان آنلاین بود. با افزایش سرعت اینترنت و همه گیر شدن هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، اینترنت اشیا و فناوری مخابراتی نسل پنجم این فرایند باز هم سرعت بیشتری پیدا می نماید.
تاثیر تحولات جهانی فناوری بر عرصه سیاست
این تحولات بی سابقه تنها تجارت را متحول نمی نماید، بلکه جهانی سیاست را نیز دگرگون می نماید. در این شرایط، قدرت در اختیار افراد و کشورهایی خواهد بود که بیشترین و مهم ترین داده ها را در اختیار دارند. شرکت های مختلف هم برای تسخیر جهانی کسب و کار و بازار کشورهای هدف چاره ای جز توسل به داده های مهم ندارند. کنترل داده های حیاتی در حفظ امنیت ملی کشورها نیز تاثیر می گذارد و کشورهایی که این اطلاعات را در اختیار داشته باشند، مزیت رقابتی خواهند داشت.
این تحولات بی سابقه تنها تجارت را متحول نمی نماید، بلکه جهانی سیاست را نیز دگرگون می نماید و در چنین شرایطی قدرت در اختیار افراد و کشورهایی خواهد بود که بیشترین و مهم ترین داده ها را در اختیار دارند.
این اطلاعات همچنین توسط مالکان آنها به سادگی و به عنوان ابزار فشار و چانه زنی و باج گیری مورد سوء استفاده قرار می گیرند. کشورها و شرکت هایی که به دنبال انحصارطلبی، قلدری و از میدان به درکردن رقبا هستند، کوشش می نمایند به هر نحو ممکن و به طور انحصاری داده های مدنظر خود را در اختیار بگیرند. در این شرایط امنیت و حریم شخصی افراد نیز به خطر می افتد.
در شرایطی که تبادل داده به صورت میان کشوری و قاره ای روز به روز بیشتر می گردد و داده ها به منبع مهم حفظ و اعمال قدرت مبدل شده اند، هنوز برای کنترل و مدیریت جهانی آنها قوانین و رویه های کلی مورد پذیرش وجود ندارد. چارچوب فعلی موجود در جهان برای تجارت و سرمایه گذاری 75 سال قبل و در شرایط زمانی بسیار متفاوت طراحی شده است. این چارچوب توسط کشورهای غربی و با ادعای ارتقای امنیت و سعادت، مقابله با فقر، ایجاد نظم مالی جهانی، تقویت دموکراسی، بازرگانی و حقوق و آزادی های فردی طراحی شد. اما این سیستم با واقعیات تجارت جهانی در جهانی امروز سازگاری ندارد. کشورهای مختلف جهان برای مدیریت سیستم مالی فعلی جهان با دیدگاه هایی متضاد در حال رقابت با یکدیگرند.
کوشش آمریکا برای مدیریت و کنترل داده ها
در این شرایط، آمریکا به فکر افتاده تا قوانین جدیدی را برای مدیریت داده ها در عصر دیجیتال وضع کند و سلطه خود بر جهان را از این طریق حفظ کند. البته بر خلاف گذشته آمریکا در این زمینه تنها نیست و برای کشورهای توسعه یافته دیگر جهان نیز در کوشش هستند تا جلوی سلطه گری یکجانبه ایالات متحده را بگیرند.
از جمله این کشورها می توان به چین اشاره نمود که با ابداع فناوری های بومی نرم افزاری و سخت افزاری مدل خاص توسعه خود را شکل داده و با علم به اینکه شکل دادن به قوانین دیجیتال، قدرت دیجیتال و فزونی ژئوپلتیک را برای این کشور به ارمغان می آورد، رقابت در این زمینه را با آمریکا شروع نموده است. در این بین آمریکا در کوشش است تا به وسیله ائتلاف با شرکای خود چارچوب جدیدی را برای کنترل داده ها در جهان شکل دهد و از این طریق ضمن به حاشیه راندن جدی ترین رقبای خود مانند چین، قدرت مالی، امنیت ملی و پیشرفت را برای خود و شرکایش به ارمغان آورده و رقبا را از این موفقیت ها محروم کند.
داده ها ابزار خلاقیت هستند
جهانی داده همواره منبعی برای شکل دادن به ایده های جدید و افزایش خلاقیت بوده است. در سال های اخیر با افزایش توان پردازش رایانه ها، رونق خدمات رایانش ابری و یادگیری ماشینی و نیز استقبال از الگوریتم های هوش مصنوعی حجم زیادی از داده ها به طور منظم فراوری می شوند که کیفیت و اهمیت زیادی دارند و از آنها می توان برای افزایش بهره وری و کارآیی استفاده کرد. نقش این داده ها در شکل دهی به زندگی شخصی و حرفه ای افراد روز به روز بیشتر می گردد و موجب فراوری محصولاتی نوآورانه مانند خودروهای خودران، اپلیکیشن های متنوع، شبکه های اجتماعی و خدمات وابسته به آنها شده اند.
از آنجا که داده ها غیر قابل کنترل هستند، نوآوری - و در نتیجه قدرت مالی - در جهانی امروز، به طور فزاینده ای به کمیت و کیفیت داده های دردسترس برای مردم، شرکت ها و کشورها بستگی دارد.
افزایش استفاده از داده ها فرصت های مالی زیادی به همراه می آورد و در حال حاضر فراوری تقریباً تمامی کالاها و خدمات مالی وابسته به کنترل داده های مناسب و مرتبط است. درعین حال داده ها به صورت مشترک و توسط افرادی زیادی به طور همزمان قابل استفاده هستند، بدون آنکه تمام شده و از دست بفرایند. این در حالی است که انواع کالا و خدمات به صورت موازی قابل استفاده نیستند و یک بشکه نفت تنها توسط یک مصرف نماینده دریافت شده و به اتمام می رسد. اما داده ها بارها و به طور همزمان توسط افراد و شرکت های مختلفی بدون نگرانی از اتمام و در دسترس نبودن مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین این تمثیل که داده نفت جدید است، توصیف دقیقی نیست، زیرا داده عامل شکل گیری مکرر خلاقیت است بدون آنکه از بین برود و از این لحاظ باید آن را به طلوع مکرر خورشید توصیف کرد.
از آنجا که داده ها غیر قابل کنترل هستند، نوآوری - و در نتیجه قدرت مالی - در جهانی امروز، به طور فزاینده ای به کمیت و کیفیت داده های دردسترس برای مردم، شرکت ها و کشورها بستگی دارد. بازتوزیع و به اشتراک گذاری داده های مفید به شکل گیری ایده ها و خلاقیت های تازه منجر می گردد و می تواند موجب غلبه بر چالش های جهانی گردد. به عنوان مثال در ژانویه سال 2020 و حدود یک سال بعد از شیوع جدی ویروس کرونا، دانشمندان چینی اطلاعات اولین توالی ژنتیک ویروس کرونا را در اینترنت منتشر کردند و با این کار به محققانی در دیگر کشورها یاری کردند تا برای فراوری سریع واکسن کرونا اقدام نمایند.
در این شرایط که کنترل داده ها و مدیریت شیوه به اشتراک گذاری آنها می تواند قدرت سیاسی، اجتماعی و مالی کشورها را تعیین کند، شکل دادن به یک چارچوب مورد پذیرش جهانی در این زمینه اهمیت شایانی دارد. باید منتظر ماند و دید آیا آمریکا در این زمینه پیشتاز می گردد یا رقبای نوظهوری مانند چین اجازه یکه تازی را از کاخ سفید سلب می نمایند.
/
منبع: خبرگزاری فارس